Parket kot izjemno dobrodošla naravna talna obloga

Pri izbiranju primerne talne obloge za vaš dom ali kateri koli drug objekt, boste naleteli na številne odlične možnosti. Najverjetneje pa vas bo predvsem zamikal parket. Takšna talna obloga je na sploh med najbolj priljubljenimi, saj prinaša številne prednosti. Gre za naravno oblogo za tla, ki je lahko narejena iz različnih drevesnih vrst.

Po eni strani vas bo zanimal klasični parket, ki še vedno velja za eno od najbolj zaželenih izbir. Po drugi strani pa je veliko zanimanja tudi za gotovi parket, ki se prav tako kot drugi tipi parketa pojavlja v več različicah.

Klasični parket se uporablja že stoletja

Klasični parket je na trgu prisoten že več stoletij, zato vam o njem najverjetneje ne bomo povedali kaj dosti novega. V preteklosti so to vrsto parketa polagali predvsem zaradi toplotne izolacije. Dandanes pa se zanj odločamo predvsem zaradi tradicije pa tudi samega videza.

Skozi čas se torej klasični parket ni kaj dosti spreminjal. Nekoč so ga polagali na žeblje, danes se parket lepi. Spremenile pa so se tudi same dimenzije deščic ter način polaganja, na primer polaganje naravnost, ribja kost, polaganje po diagonali. Dandanes je na razpolago tudi veliko več vrst lesa, iz katerega je klasični parket lahko izdelan. Po polaganju pa ga je treba brusiti ter fino obdelati z oljem ali lakom.

Tri podkategorije gotovega parketa

Gotovi parket je poleg klasičnega parketa ena od najbolj zaželenih vrst lesene naravne talne obloge. Deli se na tri osnovne podkategorije. To so dvoslojni, trislojni ter masivni gotovi parket. Sicer pa je gotovi parket izdelan na podoben način kot klasični. Masivni parket po videzu najbolj spominja na klasičnega.

Ker je za masivni gotovi parket ključna tovarniška obdelava z oljem ali lakom, ga po polaganju ni treba še dodatno obdelovati. Odlično namestilo za klasični parket je dvoslojni gotovi parket. Po videzu je zelo podoben, razlika je torej v samem načinu izdelave.

Posted in Dom

Leave a Reply

Your email address will not be published.