Chia semena v prehrani

Velikokrat slišimo in zasledimo govor o maščobnih kislinah 3 in 6. Vemo, da so telesu nujno potrebne in v kolikor jih primanjkuje, lahko to vodi v razne zdravstvene težave. Tako, da jih običajno poskusimo nadomestiti z razno prehrano in prehranskimi dopolnili. Chia semena so vsekakor odličen vir maščobnih kislin 3 in 6 (vsebujejo tudi fosfor, kalcij, megan) in jih je tako skorajda nujno dodajati prehrani, če želimo telesu ponuditi zadostne količine teh.

Hkrati tudi preprečujejo diabetes in so tako odlična izbira za vse sladkorne bolnike, saj pomagajo uravnavati sladkor. Če naštejemo blagodejne učinkovine in vse kar chia semena vsebujejo, bo sicer seznam precej dolg, pa vendar moramo omeniti vsaj tiste, zelo pomembne. Ker vsebujejo veliko vlaknin, je to za našo prebavo odlična hrana. Zaradi odličnega vira omega 3 maščobnih kislin pozitivno vplivajo tudi na naše možgane. Ker vsebujejo kalcij, preprečujejo osteoporozo in dobro vplivajo na zdravje kosti. Za zdravje kosti pa je pomemben tudi mangan, ki hkrati spodbuja tudi delovanje ščitnice. Vsebnost fosforja je predvsem pomembna, saj spodbuja delovanje ledvic in srca, ima pa pomembno vlogo tudi pri zdravju zob in kosti.

Chia semena ne vsebujejo holesterola, so pa odličen vir beljakovin, zato so tudi pravšnja izbira vegeterijancev. Ker uravnavajo krvni sladkor in nizek glikemični indeks, preprečujejo kopičenje maščobnih oblog / trebušnih oblog, kar je v današnjem času težava marsikoga. Telo nahranijo s potrebnimi vitamini in minerali in dlje časa imamo občutek, da smo siti, kar seveda pomaga tudi pri izgubljanju teže. Hkrati pa preprečujejo kopičenje maščob in pomagajo pri izgorevanju teh. vsebnost triptofana dodatno izboljša počutje in je tudi naravni zaviralec apetita. Imajo odličen vpliv tudi na srce, saj povečujejo vrednost zdravega holesterola, znižujejo vrednost slabega in znižujejo visok krvni tlak.

Glede na to, da zgolj ena semena vsebujejo toliko odličnih učinkovin in lahko vplivajo na različne zdravstvene težave, je seveda smiselno, da jih vključimo v vsakodnevno prehrano.

Leave a Reply

Your email address will not be published.